relation: http://uitmprepo.uitm.edu.my/jkkn/2/ title: Makanan Tradisi Kaum Murut Kampung Suging: Tuwau, Kelupis & Ayam Manuk Binulu creator: Mohammad Puad, Bedit subject: Traditional Food description: Etnik Murut mengamalkan sistem ekonomi sara diri yang merupakan kegiatan ekonomi utama pada suatu masa dahulu. Misalnya, etnik Murut menanam padi bukit sekali setahun untuk mendapatkan bekalan beras bagi menampung keperluan harian sekeluarga. Beras yang ada tidak dijual kerana hanya sekadar cukup makan. Masyarakat etnik Murut memiliki pelbagai hidangan yang unik. Hidangan-hidangan ini kebiasaanya disediakan ketika musim perayaan seperti Pesta Kalimaran yang dirayakan setiap tahun. Selain itu, makanan ini juga turut disediakan ketika upacara penolakan bala dan upacara penyembuhan penyakit. publisher: Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara date: 2020 type: Article type: NonPeerReviewed format: image language: en identifier: http://uitmprepo.uitm.edu.my/jkkn/2/1/Citra%20Budaya%20JKKN%20Bil%202%202020.png format: text language: en identifier: http://uitmprepo.uitm.edu.my/jkkn/2/2/2.pdf identifier: Bedit Mohammad Puad (2020) Makanan Tradisi Kaum Murut Kampung Suging: Tuwau, Kelupis & Ayam Manuk Binulu. Citra Budaya (2): 1. pp. 5-9. ISSN 2462-1285 relation: https://ebuku.jkkn.gov.my/